Na kotlíkové dotace MŽP přidá 1, 5 miliardy korun navíc, schválila vláda 30.7.2019

V současné době se celkový převis poptávky v jednotlivých krajích ČR na výměnu kotlů v domácnostech odhaduje na cca 1,5 mld. korun. MŽP je díky aktualizaci programu Nová zelená úsporám připraveno poptávku po nových ekologických kotlích uspokojit. Po vyčerpání zdrojů OPŽP 2014-2020 ve III. vlně kotlíkových dotací tak může poskytovat podporu občanům prostřednictvím krajských úřadů v rámci nového podprogramu Adaptační a mitigační opatření NZÚ. Kotlíkové dotace se dlouhodobě významně podílejí na snižování emisí skleníkových plynů, již díky doposud podaným a odsouhlaseným žádostem by mělo být dosaženo ročního snížení emisí CO2 o 388 kt.

„Jak jsem přislíbil, vláda dnes schválila náš návrh na rozšíření programu Nová zelená úsporám, jehož součástí je především přesun prostředků, které plynou do státního rozpočtu z prodeje emisních povolenek, na kotlíkové dotace a půjčky. Díky tomu pokryjeme jednou a půl miliardou korun aktuální zájem o kotlíkové dotace v krajích České republiky, ve kterých je vysoká poptávka po výměnách nevyhovujících zdrojů tepla,“řekl ministr Richard Brabec.

V rámci nového podprogramu NZÚ Adaptační a mitigační opatření bude podpora poskytována zejména na podporu výměn nevyhovujících zdrojů tepla v domácnostech po vyčerpání prostředků z OPŽP 2014-2020 a na půjčky, jak je známe z již běžících kotlíkových dotacích ve zmíněných “uhelných” krajích ČR, a to v souladu s ustanovením o účelovém vázání finančních prostředků dle zákona č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Další novinkou je podprogram NZÚ – Finanční záruky. Ten má zvýšit dostupnost úvěrů určených na realizaci opatření vedoucích k úsporám energie v bytových a rodinných domech a podpořit jejich vlastníky při realizaci komplexních a nákladnějších renovací. To znamená, že Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s bankovním sektorem připraví schéma, díky kterému bude možné získat dostupnější a výhodnější úvěry na dofinancování renovací.

Díky změnám dokumentace došlo i ke zpřehlednění oblastí podpory v rámci jednotlivých podprogramů. Nově se člení na oblast energetických úspor, nové výstavby v nízkoenergetickém standardu, efektivní využití zdrojů energie, adaptační opatření v budovách (zelené střechy, fasády, stínící technika).

“Navíc se prodlužuje zdrojové krytí programu podílem z výnosů dražeb emisních povolenek do roku 2021 a v segmentu bytových domů (pro sladění výše podpory s podporou bytových domů v rámci programu IROP) navyšujeme podporu na maximálně 40 % způsobilých výdajů,” doplňuje náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Kotlíková dotace

Nová zelená úsporám

Zdroj: https://www.kurzy.cz/zpravy/504869-na-kotlikove-dotace-mzp-prida-1-5-miliardy-korun-navic-schvalila-dnes-vlada/

Comments are closed.