Využití odpadního či zbytkového tepla tepelnými čerpadly

Využití odpadního či zbytkového tepla tepelnými čerpadly

Datum: 30.9.2015  |  Autor: Milan Hintz  |  Organizace: HOTJET CZ, s. r. o.  |  Firemní článek

V průmyslové výrobě se velmi často setkáváme s velkým množstvím tzv. zbytkového tepla, když zároveň vedlejší proces má potřebu dodávky tepla. Velmi často se technologické médium (např. o teplotě 30 °C) chladí vzduchem do svého okolí. Přitom tato energie je velmi efektivně využitelná pro další potřeby technologie výroby, případně pro vytápění či ohřev TUV. Vypouštění jakéhokoliv tepla do okolního prostředí je velmi neekonomické.

Tepelná čerpadla jsou schopna odebrat takovéto teplo a svou prací povýšit teplotu na požadovanou úroveň. Tato technologie, na rozdíl od jiných zdrojů tepla, je schopna docílit tento efekt za zlomek nákladů díky tzv. topnému faktoru.

Příklady aplikací lze s úspěchem implementovat při využití tepla např. z okruhů suchých chladičů pro ohřev TUV, při reinjektování energie z rozvodů CZT (využití zpátečky 30 – 40 °C s topnou vodou – zdroj tepla pro tepelná čerpadla), ve zpracovatelském průmyslu (zpátečky technologické vody 20 – 40 °C), v potravinářském průmyslu (potřeby tepla a zároveň chladu – příkladně pasterizace mléka), z vzduchové rekuperační jednotky (zvýšení účinnosti), z rekuperace tepla ze spalovacích procesů, chla-zení kogeneračních jednotek (využití odpadního tepla) apod.

Dnes již disponujeme kompresory pro tepelná čerpadla, jejichž vypařovací teplota se posunula k 40 °C, což umožňuje pracovat s kondenzační teplotou až 85 °C. Tato nová technologie přináší širší možnosti využití tepelných čerpadel právě ve všech oblastech průmyslu s ještě větší efektivitou, kdy pro-vozní úspory jsou až o 43 % vyšší oproti starším kompresorům. Teplota primárního, využitelného tepla může dosahovat až 50 °C a výstupní použitelná teplota nám vzrostla až na 83 °C.

Příklad použití tepelných čerpadel k chlazení kogeneračních jednotek pro výrobu tepla při výrobě sladu

Scroll kompresory, které využíváme k těmto aplikacím, se vyznačují vynikající spolehlivosti a nízkou hladinou hluku. Nevyžadují téměř žádnou údržbu, výhodou je i relativně nízká investice s ohledem na efektivitu zdroje.

Svým partnerům můžeme nabídnout posouzení stávající výrobní technologie s možností implementace tepelných čerpadel. Navrhneme smysluplné řešení, které svému investorovi v budoucnu ušetří nemalé finanční prostředky využitelné např. pro vývoj vlastních výrobků. Spolu s naším návrhem řešení s využitím tepelných čerpadel získá zákazník studii ekonomiky provozu navrženého řešení.


Příklad použití tepelných čerpadel k výrobě tepla a chladu pro pasterizaci mléka

Lze tedy konstatovat, že tepelná energie je všudypřítomná, jen je potřeba vnímat nové možnosti jejího využití. Naše společnost HOTJET CZ s.r.o. je připravena realizovat Vaše potřeby.

 


Datum: 30.9.2015
Autor: Milan Hintz
Organizace: HOTJET CZ, s. r. o.

Zdroj: https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/13251-vyuziti-odpadniho-ci-zbytkoveho-tepla-tepelnymi-cerpadly